‘Ik heb een superleuke job’

Rob Becker

De favoriet van retailer Rob Becker van Shell-station De Andel? Een broodje carpaccio, natuurlijk van deli2go. En wat zou hij zijn gasten adviseren te kiezen? Uiteraard, een broodje carpaccio. Rob is al sinds 1998 werkzaam voor Shell, sinds 2005 is hij ook de retailer van station De Andel. Een gesprek met hem aan de vooravond van de heropening van ‘zijn’ station aan de A12 bij Reeuwijk. “Ik geef medewerkers veel eigen verantwoordelijkheid.”

Vertel eens, waaruit bestaan jouw werkzaamheden als retailer bij De Andel precies?
“Meestal ben ik rond een uur of acht op een van mijn stations. Het eerste wat ik dan doe is iedereen persoonlijk gedag zeggen, een rondje lopen en de bijzonderheden aanhoren. Ik ken iedereen bij naam, ken vaak de persoonlijke situaties en heb oprecht interesse in de medewerkers. Dat is belangrijk, in mijn ogen. Vervolgens heb ik afspraken en doe ik administratie, want dat hoort er ook bij.”

Wat vind jij zo leuk aan je baan?
“De dynamiek binnen ons Shell bedrijf is enorm. Wij hebben enorme drukke stations; zoveel gasten per dag, zoveel contract momenten. En daarbij is het echt super leuk om te zien dat medewerkers de kansen die er liggen ook echt zien en benutten.”

Hoe haal jij het beste uit je mensen?
“Iedereen heeft zijn kwaliteiten en het is mijn taak om de sterke punten uit ieder persoon te halen en die op de juiste manier in te zetten. Daarbij geef ik de medewerkers veel eigen verantwoordelijkheid. Ze moeten bij mij ook echt zelf nadenken. Laatst hebben de medewerkers zelf een vergadering belegd en zijn er afspraken gemaakt over: Respect, Shop, Samenwerken en Veiligheid. Het zijn dus hun regels, niet mijn regels. Dat werkt heel goed.”

Er kunnen ook zaken gebeuren waarop je als retailer geen invloed hebt. In september is De Andel door een brand volledig verwoest. Hoe heb jij dat beleefd?
“Ik werd gebeld door de medewerkster die werkzaam was die nacht op het station en dacht in eerste instantie dat het wel meeviel. Maar op de weg er naar toe belandde ik al in de file omdat de hele A12 was afgesloten. Toen dacht ik pas; oei, dit is foute boel. Onder politiebegeleiding ben ik met spoed naar het station gereden. En wat ik daar zag, ongelofelijk. Vijf brandweerwagens, drie ladderwagens, de politie, de milieudienst, Rijkswaterstaat. Ik werd vervolgens netjes door de politie opgevangen en ben ook gelijk even naar de medewerkster gelopen. Zij verdient een groot compliment.”

Wat trof je de volgende dag aan?
“Ik heb die nacht drie uurtjes geslapen, om acht uur was ik weer op het station. Ik schok mij rot. Het hele voorterrein, de luifel, de shop, echt alles was pikzwart. Het is zo’n ingrijpende gebeurtenis, ook voor de medewerkers. Gelukkig is niemand ernstig gewond geraakt.”

Hoe ben je voorbereid op zo’n calamiteit?
“Echt voorbereiden op zoiets kan natuurlijk nooit, maar het noodplan heeft goed gewerkt. Daar trainen wij ook op, bijvoorbeeld tijdens safetyday en dat werpt dan wel zijn vruchten af tijdens zo’n unieke situatie.”

Werd je goed opgevangen door de collega-retailers en Shell?
“Absoluut. Binnen no-time hadden de medewerkers een nieuwe plek bij een ander station. Verder was er om de maand een bijeenkomst waarin iedereen op de hoogte werd gebracht van de actuele ontwikkeling met betrekking tot de nieuwbouw. Ook waren deze bijeenkomsten bedoeld om elkaar weer even te zien.”

Maar het einde van deze vervelende periode is in inzicht; De Andel is weer open. En nu nog mooier en groter. Wat kun je daarover vertellen?
“Er wordt een Starbucks toegevoegd, alles is compleet nieuw en we verkopen naast het toch al uitbreide assortiment in de bakkerij nu ook broodjes hamburgers. Het wordt echt genieten voor de gasten.”

Tot slot, wat vind jij het allerbelangrijkste in jouw werk als retailer bij De Andel?
Werkplezier. Je moet lol hebben in wat je doet. En dat heb ik, dit is echt een superleuke job.”

Rob Becker, getrouwd, 4 kinderen en woont in Delft.