‘Nederland aan de kwaliteitsthee van Mevrouw Cha’

By 29 maart 2017Thee, Warme dranken
Mevrouw Cha

Thee naar een hoger niveau tillen in Nederland. Dit is het doel van Linda Appelman, ofwel Mevrouw Cha (Cha is het Mandarijnse woord voor thee). Gasten van deli by Shell en deli2go-bakkerijen kunnen sinds kort genieten van heerlijke thee die zij zelf in verschillende werelddelen heeft ‘ontdekt’. Een gesprek met haar.

Vertel, waar komt jouw liefde voor thee vandaan?
“Dat heb ik te danken aan mijn eindstage van mijn masterstudie in innovatie. Daarvoor heb ik een tijdje in China gewoond waar ik aanraking kwam met hun theecultuur. Thee is in China een nationale drank, beschikbaar voor alle lagen van de samenleving. En die thee is niet zomaar thee, mooie thee en pure smaken.”

Wat vind je van de ‘theecultuur’ in Nederland?
“Wij zijn op weg van het alleen drinken van zwarte gewone thee naar thee met meer smaakvariaties. Dat is al iets, immers in Nederland voegen we in dat geval aardbeien of sinaasappel aroma’s toe aan theekruimels in theezakjes. En dat theezakje gaat een paar seconden in heet water en klaar is de kop thee. In China is alles anders. Geen zakjes, daar schenken ze heet water op de losse theeblaadjes. En weetje wat ze daar zeggen? Het eerste kopje geef je aan de vijand. De tweede aan je schoonmoeder. En de derde aan je beste vriend. Immers, hoe vaker de theebladeren zijn opgeschonken, hoe beter.”

Hoelang moet de thee trekken voor de beste smaak?
“Tien tot vijftien minuten. Dat is niet alleen het lekkerste, ook het gezondste. Pas na tien minuten trekken komt bijvoorbeeld in rooibos thee de vitamine C en ijzer vrij.”

Waar haal jij de thee van Mevrouw Cha vandaan?
“Tijdens mijn theereizen bezoek ik theeplantages in China. Hier praat ik met de telers, ik luister aandachtig naar hun verhaal en beoordeel of de thee aan alle kwaliteitseisen van Mevrouw Cha voldoet. Thee is namelijk een natuurlijk product, er zijn tal van factoren die van invloed zijn op de kwaliteit ervan. Dat kun je alleen beoordelen als je er zelf bent geweest en met de boeren hebt gesproken. Zo weet ik ook of men innovatief is, en of de thee ook echt vernieuwend is voor Nederland. En is dat zo, dan koop ik de pure verse thee rechtstreeks van de plantage.”

Jij vergelijkt thee ook wel met wijn. Leg dat eens uit?
“In beide gevallen praten we over een natuurproduct. Bovendien zijn beide dranken perfect te combineren met gerechten. Hierbij is het uitgangspunt dat zwarte thee is als rode wijn, namelijk heerlijk bij vleeswaren. Groene thee is als witte wijn en heerlijk bij vis en groenten. Maar verschillen zijn er ook, waarom verlangen we dat onze theezakjes altijd dezelfde smaak hebben, terwijl we accepteren dat het ene wijnjaar beter is dan het andere wijnjaar?”

Hoe is het concept bij deli2go tot stand gekomen?
“Dat heeft een aanlooptijd van twee jaar gekend. Alles is nieuw, vanaf de grond aan opgebouwd. Uiteraard de theesoorten, het theemeubel en de theebeker. Het is natuurlijk een hele specifieke omgeving, waar een diverse groep mensen komt die altijd haast heeft. Ondanks dit vinden wij dat de kwaliteit van de thee wel hoog moet zijn.”

Hoe hebben jullie dit opgelost?
“Met een gangbaar assortiment theesoorten, die ik rechtstreeks bij de boeren in China betrek. De thee is altijd vers. En, hoe verser, hoe meer smaak. Bovendien maak ik de melanges zelf van de diverse theesoorten, waardoor ook variatie per seizoen mogelijk is. Nu wordt er bijvoorbeeld een zomermelange gepresenteerd.”

Deze samenwerking met deli2go en deli by Shell is een mooie stap om een breed publiek kennis te laten met kwaliteitsthee. Wat is jouw ultieme wens daarbij?
“Dat de gasten straks de losse theebladeren in hun hete water doen. Dus zonder filterzakje. Want dat is eigenlijk hoe het echt hoort, zoals in China. Dan tillen we theedrinken echt naar een hoger niveau. Maar de Nederlander is dat nog niet gewend en wat mij betreft verandert dat snel.”